När man känner sig orättvist behandlad, och inte förstår hur saker och ting fungerar….

Publicerat: 17/07/2012 i Uncategorized

Ett mycket känsligt och personligt inlägg, som jag hoppades att jag aldrig skulle behöva skriva…..

 

De som följer min blogg vet att jag aldrig har skyllt ifrån mig, gett ursäkter eller kommit med några lögner om vad jag sysslar med. Jag har själv ätit upp mig till en maxvikt utav dryga 197kg, och jag måste själv vara den som ser till att jag blir en normalviktig och vältränad person.

2006 vägde jag 197kg.

Idag väger jag 120kg.

Det är en viktminskning på 77kg över en ganska kort tid. Varav cirka 45 har kommit bort det senaste året.

Jag är 194 cm lång och anser mig själv vara hyffsat tränad. Jag klarar ju trots allt springa en mil, håller mig aktiv med mycket sport osv.

Jag blev så sent som sommaren 2011 erbjuden att göra en Gastric Bypass där magen förminskas och förbigår vissa tarmkanaler. Effekterna blir att mindre näring tas upp i kroppen och att man inte kan äta alls mycket mat. Man går ner väldigt snabbt i vikt, men i många fall kan man aldrig leva ett fullt normalt liv efterår. Många små måltider, problem med att behålla mat eller diaré och svårigheter att dricka någon alkohol alls är väldigt vanligt. Man måste dessutom äta vissa vitaminer ochn ta tillskott resten utav livet.

Ett väldigt aktiv liv så som jag vill leva kan ju då bli komplicerat. Jag har svårt att se hur man ska kunna tillgodose vitaminer, mineraler och den kost som krävs för att man ska kunna leva så. De svaren jag fick på mitt möte med specialisterna i Skåne var heller inte tillräckligt bra. Jag frågade dem vad som var bäst – Att göra operationen, eller att klara det själv? Alla specialister och läkare jag har pratat med har sagt att det är bättre att tappa vikten naturligt.

Eftersom jag vill vara den ansvarige och fatta de korrekta besluten i mitt liv själv, och inte vara limiterad utav någon sjukdom eller ett kirurgiskt ingrepp så valde jag att tacka nej till Operationen och försöka klara av att tappa vikten själv. Jag vägde då 165kg och var väldigt otränad.

En del som jag alltid har funderat på är om huden kommer att strama åt sig, och acceptera min nya kroppsform? Kommer jag kunna se normal ut även om jag tappar vikten och bygger upp min kropp till någorlunda form?

Svaret är tyvärr nej.

Jag var hos läkaren förra veckan för att undersöka mig och se vad man kan göra åt den stora ansammling utav hud och fettvävnad som hänger oerhört löst på magen. Övriga kroppen har jag inga problem med nämligen, utan det är ju på nedre bukpartiet som det är som värst. När jag var hos läkarna så sa de att den kriterie som man ska uppfylla är att man ska ha minst 5cm överhäng utav hud för att man ska anses störas tillräckligt mycket utav det. En annan var att man ska ha andra problem än de rent estetiska för att det inte ska anses som ”skönhets kirurgi”.

 

Jag hade i förra veckan 9cm överhäng.

Jag störs varje dag av den lösa huden. Jag pratar aldrig om det, och har nog inte ens nämt det för många utav mina närmaste vänner. Jag är helt enkelt för stolt, och tycker det är för personligt. Men jag har valt att här inte hålla igen på några detaljer…

 • Jag måste dra åt min livrem väldigt hårt då det är mjukt och flyttar på sig konstant. Det innebär att jag får skavsår, problem med hårsäckar ibland och att jag inte alltid är så speciellt bekväm i mitt rörelsemönster.
 • Jag får inte sällan skavsår under magen ner mot ben och ljumskparti utav värme och att magen skaver när jag går eller idrottar mycket. Detta försvårar min viktnedgång och gör det svårare att träna. Compressionskläder hjälper en del, och jag bär dem alltid. Ändå så händer det, och det är extra tydligt när jag spelar golf eller promenerar långa avstånd. (Två saker som jag blivit rådd av läkare att göra extra mycket för att gå ner i vikt.)
 • Det är lätt att få dålig hygien på vissa ställen om man inte sköter om det extra nogrant. Man bär ju på extra hud och svettas väldligt mycket. Ibland får man klåda eller exam pga. detta och det kan vara väldigt irriterande.
 • Huden kring buken rör sig väldigt mycket vid fysisk aktivitet. När man springer, idrottar osv så far den omkring och gör att smidighet, rörelsemönster osv försämras. Det blir svårare och tyngre att idrotta också då den väger en hel del och utgör extra slitage på rygg, knän och leder i största allmänhet.

Tycker att dessa problem jag har, kombinerat med övriga aspekter som försvårar livet är fullt överenstämmande med de kritierier som jag fick som grund för vad som behövs för att bli rekomenderad via remiss till Plastikururgin.

 

Remissen kom dock tillbaks idag med AVSLAG.

Jag var tvungen att nå en ”normalvikt” på 94 kilo innan jag kunde få komma till detta möte.

Jag fick samtalet från min läkare i Kisa som berättade att undantag inte görs och att det var vad som enligt ”BMI – Body Mass Index” metoden ansågs vara en normal vikt för en person utav min längd.

Allt över 94 kilo anses nämligen som fettma eller grov fettma.

 

Jag vill inte ens väga 94kg, jag har kanske hud och massa på magen som väger 15-20 kilo, och sedan är jag fullt nöjd med min vikt. För att kunna bygga muskler och bli vältränad behöver jag dock kunna äta mer, inga mindre, och dessutom kunna får bort detta hinder i min träning och i mitt vardagliga liv.

Jag tycker att Aleris (Kliniken som skulle göra min kirurgi) och Landstinger gör falsk reklam och verkligen kört över mig fullständigt.

Kollar man dessutom på de kostnader som är innblandade så är det ett ännu märkligare beslut:

Enligt Aleris kostar en Gastric Bypass och dem följande:

Operation inklusive utredning och mottagningsbesök före operation, livsstilsakademi och

uppföljning under två år kostar 110 000 kr. Vi kan erbjuda dig olika finansieringsalternativ. Ta

kontakt med vår koordinator på telefon 08-690 64 50, via e-post overviktskliniken@aleris.se

eller via vår hemsida www.overviktskliniken.se

 

Nu gör inte just Aleris plastikkirurgi, men kollar man på andra välkända kliniker (I detta fall Citadell Kliniken, ocksåp den i Skåne:  www.citadellkliniken.se ) över vad en bukplastik med eventull fettreducering kostar så är det:

26.000-42.000 för en bukplastik inkl allt. Och till det kan ju då även viss fettreducering tillkomma som kostar 20.000-40.000 inkl. Allt. Det är alltså då en total kostnad om max 82.000 kr.

 

Landstinget kan väll således knappast skylla på de höga kostnaderna? Detta är dessutom max uppskattade priser. Tar man priserna i underkant blir ju skillnaden oerhört stor.

Livstilen har jag redan ändrat, och de som står nära mig vet hur målinriktad och seriös jag är.

Dock så tycker Landstinget att en Gastric Bypass för 110.000kr med mycket svårare komplikationer för kroppen och med efterföljden att jag behöver medicineras hela livet är bättre än att jag ändra mitt liv själv, lever sunt, vill bli vältränad och lär mig behandla min kropp korrekt.

 

I mitt tycke så är de fel ute och prioriterar helt fel saker.

Mvh,

Johan Erixon

Annonser
kommentarer
 1. Kusin Linn skriver:

  Johan! Vad utelämnande och personligt, jag förstår att du lider av det här… Pratar sällan om detta, men jag var mindre nöjd med vissa kroppsdelar efter en del pendlande i vikt, och här talar vi om YNKA 10kg hit och dit.. Så, ja jag förstår dig!

  Och vet av egen erfarenhet att det brukar vara en jävla process att gå genom landstinget… men jag valde då själv att skita i det och vända mig direkt till den privata sjukvården.. Även om jag istället för 0 kronor fick betala 45000 kronor var det väl värt det, jag fick det snabbt överstökat och jag fick ju möjlighet att välja en läkare som jag trivdes med och litade på!

  Rekommenderar varmt Gunnar Kratz på Plastikakademin i Linköping :)

  Lycka till å kram!!

  // Linn

  • Johan Erixon skriver:

   Hej Linn.
   Först så vill jag tacka för stödet och skriva att jag uppskattar allt.
   Det alternativ du nämner har jag också funderat på, och det kanske blir den vägen tillslut. Vill dock att alla ska få veta hur Landstinget håller på! Ha det gott! Kram

 2. Sandra skriver:

  Vad kommer hända nu då?

  Förstår hur frustrerad och förbannad du måste vara, lider med dig! Kämpa på hjärtat!!!!!

  /Sandy

 3. Karin Hogen skriver:

  Vad tråkigt, Johan. Du har besegrat så mycket, och det här låter ganska orättvist. Jag hoppas att något lösning visar sig snart. Kram på dig! Karin

 4. Mrx skriver:

  Hej grabbhalva,
  Håller med Linn, jag skulle åxå gå dit . Men jag stöder Dig i det du själv bestämmer.
  Ge inte upp bara för guds skull, då går ju allt överstyr igen..
  Keep going
  Det är Du värd
  Pappa

 5. Laila skriver:

  Hej Johan !!!

  Känner dig inte men läste på fejan eftersom ja känner Tina .
  Vill önska dig lycka till o säga bra kämpat !!! O grattis .

  Livet är förjävligt ibland ,men hoppet är de sista som försvinner så kämpa på de lönar sig
  tills slut

  Du verkar vara en stark person fortsätt med de !!!

  Önskar dig lycka till med livet allt ordnar sig till slut , på ett eller annat sätt !

  //Laila

 6. KLARA skriver:

  Säger precis som Laila Johan. Jag känner inte heller dig men är en nära vän till Tina och hon pratar alltid så stolt om dig. Vilket jag verkligen förstår.
  Det är FÖR JÄVLIGT rent ut sagt.
  Har en föredetta vän som fick en gastric bypas soperation av Skåne Landsting: 21 år gammal, aldrig krävdes det en konsultation hos dietist eller kanske en undersökning kring VAR problemet med övervikten låg, efter att hon fått besked om operationen åt hon upp sig ytterligare 20 kg. Hon visste ju att de skulle försvinna i vilket fall. Gjorde operationen, gick ner 60 kg (på en tjej på 155 cm!!!!) och fick en massa överflödig hud såklart. På köpet fick hon ett par nya bröst samt en plastikoperation för överflödig hud. Jag kan inte med ord uttrycka hur FEL jag tycker att detta är.
  De som kämpar på ren egen vilja, som du, som inte köper bara att man går ner i vikt utan man är mest intresserad av att ha en sund och hållbar livsstil, NI STRAFFAS! Gör mig mer än förbannad!
  Jag önskar dig alla lycka till och tycker du ska be oss alla skriva på en protestlista: jag skriver på direkt!!!!
  Hade jag varit du hade jag dragit detta till DN!!! Detta är ett samhällsproblem och kommer att bli en hälsorisk för många unga att man bara gör gastric by pass så tidigt i livet!

  GOOD LUCK! Stå på dig och gå till pressen!!!
  Kramar från Klara i Malmö

  • Johan Erixon skriver:

   Hej Klara. Ja Tina hon e inte så dum hon heller ;)
   Jag vet att det finns exempel så som de du nämner, och det är ju det som är störande!
   Bara o slita på, så får vi se hur jag ska hantera detta framöver. Måste tänka lite!
   Ha en go sommar//
   Johan

 7. Anneli skriver:

  Du skriver ett känsligt inlägg och här stormar det känslor av ditt inlägg. Jag förstår att du känner dig överkörd och orättvist behandlad.
  Jag tycker det är fruktansvärt tragiskt att de är så stelbenta att de endast går på BMI. Det är ju för sjutton bara att riktmärke! Inom läkarkåren så borde de ha den erfarenheten att alla är olika i kroppen?

  Att först erbjuda en GBP och sen rycka undan mattan när du kämpat med vikten på egen hand?
  Det handlar ju iaf inte om ekonomi…

  Jag lägger inga värderingar i att det finns dom som väljer GBP, alla är fria att välja det som känns rätt för dom. För vissa är det vad som krävs för att lyckas, även om JAG tror att ALLA kan lyckas genom att jobba med den mentala biten(framför allt?), äta rätt och röra på sig.
  Jag skulle aldrig kapa bort min magsäck. Jag vill fortfarande ha valfriheten att kunna äta tex en pizza – ibland.

  Jag gick ner 36kg 2009 (BMI26) och har sen dess pendlat på +/-5kg(jag trivs hyfsat bra just där). Mars 2010 var jag på en bedömning på hand- och plastik i Linköping pga samma besvär som du skriver om. Jag fick en bukplatsik godkänt, men jag var tvungen att gå ner 2kg till för att nå ner till BMI25.Jag ställdes i kö.
  Tiden gick och i slutet på november samma år fick jag är operationstid. MEN då hade jag BMI27 (4kg för mycket) och jag skulle inte hinna gå ner dessa innan det var dags för operation. Inställt alltså. Ingen var intresserad av hur jag såg ut i kroppen och hur nödvändigt det var att gå ner dessa kilon.
  (Att jag sen inte kommit till skott o gått ner dessa kilo sen dess är en annan historia o tillhör ett annat problem)
  Men just det där att de bara riktar in sig på BMI och inte ser till helheten är ju helt galet.
  Tex i Göteborg vet jag att de ser på helheten och går lite mer på ”trivselvikt” inom rimliga gränser. Alla landsting är inte lika trångsynta.

  För egen del så kommer jag troligen göra min bukplastik privat (hos Gunnar Kratz) när ekonomin går ihop sig.

  Jag önskar dig lycka till med ditt fortsatta kämpande. Det är en prestation att ta tag i sin övervikt och nog kan vi slå oss för bröstet som lyckats ta tag i våra liv med ett mål mot bättre hälsa och ork?

 8. Amanda Rydh skriver:

  Är det någon som även fixar det här är det DU!
  Du berör, kämpar, sliter…och framför allt,
  …hjälper så otroligt många andra på din resa genom att visa att inget är omöjligt!
  Många med mig följer dig och vet ditt slit.
  Jag blev otroligt ledsen av att höra hur du känner och framför allt hur vården bemöter dig..
  Men som du sa själv…
  Motgång får ju bara dig att slita ännu hårdare…de vet inte vem ”de” bråkar med ;)
  GOO JOHAN!!
  ”Mr Tändvätska”.. ;)

 9. Elin skriver:

  Blir så ledsen Johan och arg!! Vet inte vad jag ska säga helt enkelt. Hållet dock med Amanda, om någon fixar detta är det du. Massor av kramar<3<3<3

 10. Kicki skriver:

  På ett eller annat sätt kommer du nå ditt mål! Du är stark och ger inte upp! Sjukvården är hopplös numera och inget att förlita sig på… Har oxå bara hört bra saker om Gunnar Kratzi Lkpg… Men jag tycker verkligen att landstinget borde bekosta det… Lycka till vilken väg det än blir!!
  Kram Kicki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s